Öronakupunktur / Auriculoterapi

earchart.gifAuriculoterapi, eller det vi i dagliga talet säger öronakupunktur, innebär att genom att stimulera punkter på ytterörat så stärker och balanserar man kroppens Qi (energi). På så sätt kan man förebygga och behandla en rad olika sjukdomstillstånd.

Över 200 olika punkter på örat har lokaliserats. Dessa behandlar inte enbart lokala besvär runt örat utan påverkar alla kroppsdelar, de olika inre organen och det hormonella systemet m.fl.

Auriculoterapi används ofta till att förstärka nålbehandling i kliniken, men kan även användas enskilt – för t.ex. rökavvänjning, viktreducering, med god effekt.

Vid auriculoterapi klistrar vi specialtillverkade nålar/örter/små magneter på ytterörat med plåster. Vanligtvis låter vi de sitta kvar i 3-7 dagar, därefter byts de ut. Under tiden ska man själv trycka/massera på punkterna minst tre gånger om dagen, 40 - 60 tryck per punkt. Trycket ska vara så hårt/lätt att det ”känns” ordentligt. Att bara låta örter/magneter sitta där de är eller endast vidröra lätt ger väldigt lite terapeutisk effekt. Dock ska man inte trycka på allt vad man orkar för att försöka nå en bättre effekt, man kan skada huden. Sår vill vi undvika för att minimera infektionsrisk, även för att vi ska kunna fortsätta använda området för fortsatt behandling. Vissa punkter kan vara så ömma att det gör ont när man vidrör, men de ska man inte undvika att röra vid utan man ska massera lätt och förlänga tiden.

Man ska även vara försiktigt med att duscha/tvätta håret för att inte blöta ned plåstrarna, detta gäller framför allt om du har nålar. Du kan linda in örat med badmössa eller liknande för att skydda mot vattnet. Tvätta gärna håret över badkar, på så sätt har du bättre koll på öron när du sköljer håret.
Örter och magneter faller lätt bort när plåstrarna blir blöta vilket minskar behandlingseffekt och när det är nålar ökar infektionsrisk. Därför får du som behandlas med nålar med dig desinficeringsdukar hem. Om du trots all försiktighet ändå skulle blöta ned örat, ta genast bort nålarna och torka örat ordentligt med rent papper, tvätta sedan med desinficeringsdukar.

Kortfattat anvisning:

1. Du ska trycka/massera punkter minst tre gånger om dagen, 40 - 60 tryck per punkt.

2. Du ska trycka/massera punkter vid behov, t.ex. när du känner smärta, att minska suget till rökning eller att minska hungerkänsla innan måltid.

3. Du ska vara försiktig när du duschar/tvätta håret, blöta inte ned plåstrarna.

4. Har du nålar och råkat blöta ned dem, ta genast bort nålarna, torka örat ordentligt med rent papper, tvätta sedan med desinficeringsduk som du har fått av oss.